Delam z nasmehom

Dan žena brez bolečine?

2.03.2010 · Brez komentarjev

Svetovno združenje za študij bolečine (IASP - International association for the study of pain) je obdobje od oktobra 2009 – oktobra 2010 razglasilo za globalno leto boja proti mišičnokostni bolečini. Slogan kampanije se glasi: ko gibanje boli (ocenitev, razumevanje in ukrepanje). Pobuda kampanije je nastala na osnovi resnosti problema mišičnokostne bolečine, ki prizadane milijone ljudi po vsem svetu, povzročijo ali poslabšajo pa jo lahko tudi dejavniki dela. Gre za kompleksen problem, ki zajema številne tipe bolečin, od katerih so najpogostejše bolečina v vratu in v križu. Zveni znano? Poleg trpljenja, ki ga bolečina povzroča, so tu še visoki finančni stroški zdravljenja, izgubljeni delovni dnevi, zmanjšanje produktivnosti dela… Predvsem pa ni naključje, da je ta oblika bolečine tako pogosta, če samo pomislimo na trend staranja, sedečega načina življenja, pomanjkanja gibanja in porast debelosti. Zdi se, da ustvarjamo idealne pogoje za pojavnost bolečin v mišičnokostnem sistemu.

Tudi pri nas statistika ne kaže nič kaj drugače. Npr. v letu 2008 je po številu izgubljenih koledarskih dni na račun mišičnokostnih bolezni trpelo več žensk kot moških,  ženske pa so bile  prav zaradi teh bolezni najpogosteje delovno odsotne (največ med 45 – 64 let).

Bolniška odsotnost
Bolniška odsotnost pri ženskah

Zakaj imajo ženske več mišičnokostnih obolenj? Raziskava L. Strazdins in G. Bammer (2004) je pokazala, da ženske opravljajo več sedečega, ponavljajočega in rutinskega dela in pri tem pogosto uporabljajo računalnik. Prav tako so ključni dejavniki tveganja pri delu (ponavljajoče se delo, slaba oprema delovnega prostora) in doma (manj priložnosti za sprostitev in vadbo izven delovnega časa). Prav tako je dejavnik tveganja tudi materinstvo, saj so od vseh žensk bile matere tiste, ki so imele najmanj časa za sprostitev in rekreacijo (v raziskavi pa tudi izpostavijo, da še vedno večino gospodinjskega dela opravijo ženske).

Še ena zanimiva raziskava (H. Wijnhoven, 2006) je bila narejena na vzorcu Nizozemcev, rezultati študije pa navajajo, da je pri ženskah mišičnokostna bolečina bolj razširjena, kot pri moških. Tudi v naslednji raziskavi, so pri pisarniških delavcih s pogosto uporabo računalnika, prišli do rezultatov, da so ženske bolj pogosto navedle bolečino v vratu, kot moški (T. Korhonen, 2003).

Torej bi bilo potrebno za bližajoči se dan žena razmisliti, kako učinkovito polepšati dan sodelavkam in pri tem upoštevati leto boja proti mišičnokostni bolečini. Zanimivo idejo za darilo dobite na tej strani, storitev pa je podkrepljena tudi z raziskavami v zvezi z bolečino, opravljenimi na zaposlenimi v Slovenij.

Morda pa uberete nekoliko drugačen pristop in se zoper bolečino naučite učinkovitih tehnik hipnoze. Zveni čudno? Poglejte si odlomek iz oddaje na Discoveryju…

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Kategorije: delovno mesto
Tagano: ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !