Delam z nasmehom

Folklora jamranja in šimfanja

23.02.2010 · 3 komentarjev

“Ljudje imajo največ povedati o ljudeh, ki jih ne poznajo.”

Izjava Matjaža Javšnika, ki je zbrala največ glasov v akciji časnika Večer Bob leta 2009.

Dr. Špela Trefalt je nedavno v oddaji Večerni gost navedla: “Pri nas je zelo tipično v pogovoru, ko nekoga srečaš, da se malo pojamra in malo pošimfa. To je nekako bi rekla, kar folklora. Pa nič slabega s tem ne mislim, ampak taki so naši pogovori. Ne moreš se samo hvalit pa vse je krasno, ker te ljudje malo čudno gledajo.” V tem zanimivem intervjuju, najverjetneje edine Slovenke, ki je doktorirala na Harvardu, dr. Špele Trefalt, o življenju v Ameriki pravi, da si tam ljudje poizkšajo narediti življenje lepše in se fokusirajo na dobre stvari, slabe pa takrat, ko je res nujno. Slabe stvari torej niso vsakodnevana tema, kot je to opaziti pri nas.

V poplavi rumenih medijev in dejstvu, da je najbolj bran slovenski časnik Slovenske novice, nas že morajo privlačiti afere in trači, še posebej tisti s šokantno in negativno vsebino. Morda gre za to, da smo skozi zgražanja drugih, sami s sabo lahko bolj zadovoljni, saj se nam kaj takega ne bi nikoli zgodilo. Afera desetletja, vsem znan primer bulmastifov, ki so ubili lastnika, je po vsej verjetnosti trenutno najbolj vroča šokantna novica, ki dobiva neverjetne razsežnosti.

Se še spomnite komičnega celovečernega dokumentarca Gola resnica? Na predsedniški kampanji se je leta 2007, kot lažni predsedniški kandidat, pojavil dr. Artur Štern, katerega večina od nas pozna kot udeleženca v resničnostnem šovu Kmetija slavnih. Dokumentarni film Gola resnica govori o tem, kako je v sodobnem svetu medijev resnica skoraj neobstoječa dobrina. Kako pravzaprav skozi moč in manipulacijo medijev pravzaprav dojemamo realnost in koliko so naše misli sploh zmožne dojeti resničnost. Pa se vrnimo k Slovenskim novicam. Na spletni strani, kjer časnik predstavijo, je zapisano: Slovenske novice približajo pomembne teme manj zahtevnim bralcem, osvetlijo dogodke v soseščini in se posvečajo navadnemu človeku. Odkrijejo ozadja življenjskih zgodb in poskrbijo za teme, o katerih se govori. In, kar je še pomembneje, le ob branju Slovenskih novic se bralci tudi zabavajo.

YouTube slika preogleda

V tračarsko nastrojenem okolju, kjer ljudje kot jastrebi čakajo na naslednjo šokantno novico, je nevarnost, da se ta novica popolnoma popači zelo verjetna. V tem primeru žrtev nima možnosti in pri tem lahko medijski linč zgradi neprebojen zid.

V poslovnem svetu imajo medsebojni odnosi veliko moč in vedno bolj pridobivajo na pomenu. Po mnenju B. Dularja (2002) medsebojni odnosi na delovnem mestu predstavljajo celovitost skladnosti delovanja zaposlenih, zaupanja vodstvu in pripadnosti podjetju in omogočajo ustvarjanje pozitivne klime ter oblikovanje kulture, ki lahko zagotavlja uspešno doseganje poslovnih ciljev. Negativno razpoloženi in k obrekovanjem nastrojeni ljudje ustvarjajo negativno klimo v podjetju, kar ima za samo podjetje lahko katastrofalne posledice. Vse to lahko ubija učinkovito timsko delo, kar niža poslovno uspešnost in ugled podjetja. Danes je pač prvi dan preostanka našega življenja in imamo premalo časa za vse negativnosti in trače.


 • Share/Bookmark

Kategorije: delovno mesto
Tagano: ,3 odzivov ↓

 • mitko // 23.02.2010 14:10

  Pozabila si na Kanal A in kvazi poročila Svet :=) Težko je razmišljati pozitivno, če te povsod bombardirajo z negativnim :S

 • boro // 23.02.2010 20:23

  najverjetneje edine Slovenke, ki je doktorirala na Harvardu

  … od kje pa ta ideja?

 • Polona // 23.02.2010 20:58

  Iz iste oddaje (ki sem jo navedla zgoraj v besedilu) citiram pogovor med voditeljem in dr. Špelo Trefalt: VI STE PA PRVA SLOVENKA, SEM SLIŠAL, KI IMA DOKTORAT S HARVARDA. A TO DRŽI?
  KOT ŽENSKA?
  KOT ŽENSKA, JA. JA, MOŽNO, JAZ NE VEM ZA NOBENO DRUGO, ČEPRAV MORAM PA REČI, NISEM SICER TAKO SPECIFIČNO GLEDALA ZA ŽENSKE, AMPAK SEM GLEDALA PO BAZI ALUMNIJEV, PA ZNA BITI, DA JE RES, JA.
  Cel zapis dobite na:
  http://www.rtvslo.si/odprtikop/vecerni_gost/dr-spela-trefalt/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !