Delam z nasmehom

Staritis

15.01.2010 · 1 komentar

Danes stara sva in siva, pozna se težko breme let.
Postala sva tako ranljiva, mnogo prehiter je za naju svet.

Daleč, daleč je za naju pomlad, leta prinesla so jesen.


Adi Smolar – Daleč je za naju pomlad

Staranje prebivalstva je značilnost vseh držav EU in je eden največjih ekonomskih in socialnih izzivov prihodnosti. Ob svetovnem dnevu starejših so na Statističnem uradu RS objavili zanimiv članek, kjer navajajo, da se naj bi prebivalstvo v EU-27 v prihodnosti močno postaralo: mediana starosti prebivalstva se bo od leta 2008 do leta 2060 po napovedih dvignila s 40,4 leta na 47,9 leta. Delež oseb v starosti 65 let in več med skupnim prebivalstvom naj bi se tako povečal s 17,1 % na 30,0 %!

Če je bila v času rimskega cesarstva pričakovana življenjska doba ob rojstvu tam okoli 28 let, bi se danes težko pritoževali nad zavidljivim svetovnim povprečjem 66 let. V zanimivem prispevku o kloniranju povzemajo besede dr. Boisselierjeve, katera navaja, da prihajajo generacije, katere ne bodo nikoli umrle! Primer klonirane ovce Dolly pa že najeda zob časa …

Mag. B. Ružič (2007) navaja, da se bodo morali delodajalci soočiti z dejstvom, da se delovna sila stara in da bodo morali ustvariti delovne razmere, v katerih bo ta delovna sila koristna in uspešna. Potrebno je zagotoviti tako varnost in zdravje pri delu, kot tudi kakovostno in stalno izobraževanje. Pri staranju delovne sile je potrebno spremeniti organizacijo dela, delovni čas in pričakovanja delodajalcev glede zahtev po višji produktivnosti. Le tako bo delavec lahko vso svojo, vedno daljšo delovno dobo, sposoben opravljati svoje delo na pričakovani ravni.

Če se na eni strani soočamo s staranjem prebivalstva in delovne sile, pa po drugi strani doživljamo še zmanjševanje rodnosti (trend upadanja števila rojstev), kjer mag. B. Ružič (2007) navede, da delodajalci ne bodo smeli obremenjevati delavcev čez vse razumne meje, saj jih ne bodo potrebovali le nekaj let, ampak vsaj nekaj deset let, ker mladih, ki bi jih nadomestili, več ne bo.

0276
Tajska, 2002

Ker v Sloveniji pridno sledimo trendu staranja prebivalstva, pa si nikakor ne moremo zatiskati oči pred dejstvom, da je stopnja zaposlenosti starejših v Sloveniji med NAJNIŽJIMI v Evropi. Poleg tega, pa se pri nas povečuje število prejemnikov pokojnin. (članek Statističnega urada RS)

Morda je ravno to razlog, da simpatična Tuuli Pöllänen, ki se je preselila iz Finske v Slovenijo, o starejših pri nas nima najboljšega mnenja. Za njih pravi: “Toda starejši so lahko zelo naporni. Običajno je z njimi zelo težko komunicirati.” Vir: Intervju na Vesti (iz serije Žive naj vsi narodi)

  • Share/Bookmark

Kategorije: delovno mesto
Tagano: , , ,1 odgovor ↓

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !