Delam z nasmehom

Delo za računalnikom – da, vzamem (v dobrem in v zlu)

3.09.2009 · Brez komentarjev

Skoraj ne poznam posameznika, ki pri delu ne bi uporabljal osebni računalnik. Po podatkih Četrte Evropske raziskave o delovnih razmerah (opravljene leta 2005) je ena izmed največjih sprememb na delovnem mestu povečana uporaba informacijske tehnologije. Ista raziskava navaja, da 37% zaposlenih pogosto pri delu uporablja osebni računalnik in internet. Kar 26% zaposlenih pri delu ves ali skoraj ves delovni čas uporablja osebni računalnik. Pa ste se že kdaj vprašali, kakšne posledice lahko nastanejo pri daljši uporabi računalnika pri delu?

Delo za računalnikom lahko povzroča različna obolenja, poškodbe in bolezni. V svetu je bilo opravljenih veliko število tovrstnih raziskav, morda pa je ena izmed njih zanimivejša, saj je bila opravljena pri nas. Z anketo, ki so jo opravili v dveh večjih podjetij v Sloveniji, so ugotavljali zdravstvene težave, ki so jih zaznavali delavci in kako so jih povezovali z delom pri računalniku. Kot rezultate ankete D. Bratina (2002) navaja, da večina delavcev (moški in ženske), ki delajo z računalnikom, navaja splošne simptome, kot so utrujenost, nervoza, glavobol, slabšanje koncentracije in bolečino v križu!

E. Stergar (2007) opozarja, da naraščujoča uporaba računalnika pri delu poteka vzporedno z naraščanjem števila z delom povezanih bolezni mišičnoskeletnega sistema, zaradi ponavljajočega se tipkanja ali vnašanja znakov. K temu pripomoreta še slaba tehnika tipkanja in slaba drža.

prav tako slikca k prvem clanku

B. Anderson (1998) navede nekaj ergonomskih napotkov, kako se lahko tudi preventivno zavarujemo pred negativnimi posledicami uporabe računalnika pri delu:

  • zapestje mora biti zravnano,

  • pogosto naj spreminjamo položaje,

  • ne razbijajmo po tipkah,

  • čim več delajmo z obema rokama,

  • miško naj držimo narahlo,

  • naše roke in lakti naj bodo tople, kajti hladne lahko povečajo možnost za poškodbe.

Pa še malo drugačen nasvet – kljub temu, da na nek način s pomočjo računalnika zmanjšujemo občutek izoliranosti in si npr. preko Facebooka širimo socialno mrežo – morda tudi med delovnim časom :) , si raje privoščimo kratek aktivni odmor in se sprehodimo do drugega oddelka, kjer bomo z obiskom polepšali dan sodelavki/cu!

0256meniha na netu

Budistična meniha in virtualni svet…

  • Share/Bookmark

Kategorije: delovno mesto
Tagano: , ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !